Kiezen voor borstvoeding
Borstvoeding is nieuw en misschien voel je je onzeker. Denk niet te snel dat het niet zal lukken. Je hebt gewoon tijd nodig om te wennen aan de baby in je armen en aan je borst. Vraag hulp aan de vroedvrouw.
Probeer op een heel rustige manier vertrouwd te raken met jouw wonderlijke gave. Door de borstvoeding is het contact met je baby heel intens. Dit geeft je een voorsprong bij het opbouwen van een relatie met je baby. Zo wen je makkelijker aan de nieuwe rol in je leven, de rol van moeder zijn.
Gun je partner ook de tijd om te wennen aan de nieuwe situatie. Vergeet niet dat je partner geen bolle buik had, geen kindbewegingen voelde en niet direct last had van hormonale veranderingen en daardoor de zwangerschap niet op dezelfde manier heeft ervaren als jij. Als moeder ontwikkel je tijdens de zwangerschap vaak al een intens gevoel van verbondenheid met je baby. Hou er rekening mee dat je partner op dat vlak een achterstand heeft in te halen.
Tips voor de partner
Als partner kan je weliswaar zelf geen borstvoeding geven, maar je kan wel een aanzienlijke bijdrage leveren om borstvoeding mogelijk te maken. Het is belangrijk dat je je ook betrokken voelt en op de hoogte bent van alle aspecten ervan, zodat je je partner kan steunen in jullie keuze voor borstvoeding.
Bij borstvoeding is je baby vanaf de start op mama aangewezen. Hiermee neemt zij enigszins een voorsprong in het opbouwen van een relatie met jullie kind. Vlak na de geboorte kan dit soms minder aangename gevoelens bij je opwekken. Je bent misschien jaloers op je partner omdat ze zo'n intieme band heeft met jullie kind; je voelt je wat uitgesloten uit het hele gebeuren; je mist aandacht en misschien heb je diep vanbinnen het gevoel dat de borsten van je partner alleen van jou zijn. Dit zijn normale gevoelens, waarvoor je je niet hoeft te schamen. Tracht ze te herkennen en probeer ze op een positieve manier in te vullen. Praat erover met je partner en zoek samen naar oplossingen.
Je partner moet zich realiseren dat ook jij tijd nodig hebt om je thuis te voelen in je nieuwe rol. 'Ouder' worden vraagt immers tijd. Aarzel dus niet om op bepaalde momenten alleen met jullie baby bezig te zijn. Er zijn veel manieren om een hechte band te krijgen: knuffelen, troosten, wiegen, spelen en zingen. Je kan jullie baby bij mama brengen als het
tijd is om te voeden, je kan de luier verversen, een bad geven, je baby overnemen tussen twee voedingen in, enz. Je baby heeft meer nodig dan borstvoeding en al die andere bezigheden kunnen worden verdeeld. Het zal je partner bovendien een goed gevoel geven dat zij niet alleen de verantwoordelijkheid draagt. En dat ze af en toe het zorgen voor jullie baby ook aan jou kan overlaten. Jouw helpende hand bij huishoudelijke taken is meer dan welkom om je partner de nodige rust te geven.
Dit komt niet alleen haar, maar ook de borstvoeding en jullie baby ten goede.
Gevoelens spelen bij borstvoeding een grote rol. Jouw houding is zeker van belang. Informeer je dus al voldoende tijdens de zwangerschap van je partner, zodat je haar de nodige steun kan bieden op momenten dat ze onzeker is.
|
Zie ook volgende artikels:
|
Recente zoekopdrachten:
borstvoeding | borstvoeding nadelen | borstvoeding geven | gevoelens borstvoeding | borstvoeding belgie | nieuwe rol als moeder | nadelen borstvoeding |
|